Skip to main content

Nå blir kjeksen palmeoljefri

Nå blir kjeksen palmeoljefri

Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, uttrykte under World Economic Forum 2013 i Davos et ønske om at Orkla intensiverer arbeidet med ernæring og helse, og ser på muligheten for å redusere mengden mettet fett, sukker og salt i produktene. Et av tiltakene som nå iverksettes er Sætres plan om å fjerne palmeoljen fra sine produkter i løpet av 2014. 

- Både Regnskogfondet og Grønn Hverdag har vært i dialog med oss angående palmeolje. Det er komplisert og tidkrevende å finne gode alternativer til palmeoljen som ikke går på bekostning av kjeksens konsistens og smak, men vi er nå i ferd med å finne en løsning på utfordringen. Derfor har vi som mål å fjerne palmeoljen fra vår kjeks innen utgangen av 2014. Lykkes vi med dette arbeidet betyr det at 500 tonn palmeolje fjernes og erstattes av en mer helsevennlig matolje, sier Fredrik Strømmen, administrerende direktør i Sætre AS.

Først ut er kjeksmerkene Bixit, Bokstavkjeks, Gjende og Kornmo. Strømmen sier at deres viktigste oppgave og største utfordring er å finne alternativer til palmeolje som ikke øker mengden mettet fett.

- Vi er opptatt av å tilby produkter som helsemessig passer inn i et balansert kosthold. I dette ligger det et ønske om å bake produktene våre med en redusert andel mettet fett. Å fjerne palmeoljen vil være et positivt bidrag, men kun hvis man finner alternativer som ikke øker mengden mettet fett. Dette vil være vår viktigste oppgave i dette prosjektet, sier Strømmen.

Sætre ønsker også å tydeliggjøre merkingen av produktene, og vil i tiden fremover merke kjekspakkene med hvilken type olje som brukes.

- Med økt interesse fra forbruker om å få vite hvilken olje som benyttes i produktet, ønsker vi nå å gå lenger enn merkeforskriftene. Vi vil oppgi hvilke typer vegetabilske oljer vi bruker og vi gjør dette så fort dagens emballasjebeholdninger tar slutt, sier Strømmen.