Skip to main content

Trygge pepperkaker

Trygge pepperkaker

Akrylamid dannes naturlig i produkter som stekes. På samme måte som hjemmebakte pepperkaker vil Sætres pepperkaker inneholde et visst nivå av akrylamid. På kjeksfabrikken vår jobber vi systematisk med å sikre at nivået av akrylamid er så lavt som mulig. 

Den 15. desember 2016 presenterte Forbrukerrådet en undersøkelse av akrylamidinnholdet i butikkjøpte pepperkaker. Sætres Figurbakte Pepperkaker får et høyt nivå av akrylamid i testen, mens undersøkelsen av Sætres Beste Pepperkaker viser et lavt nivå av akrylamid. 

Sætre og Orkla har i mange år arbeidet meget systematisk med mattrygghet og å få akrylamidinnholdet ned.

- Vi er opptatt av at våre produkter skal være trygge å spise, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning. 

- Våre egne akrylamidmålinger viser at Sætres figurbakte pepperkaker har mye lavere gjennomsnittsverdier over tid enn den ene testen Forbrukerrrådet har gjort. Naturlige variasjoner av aminosyrer i hvetemel og stekemåten er hovedforklaringen til at akrylamidinnhold varierer. Akrylamid dannes alltid i produkter som stekes, dette gjelder også hjemmebakte pepperkaker, forteller han.

Vårt andre produkt i testen, Sætres Beste Pepperkaker, er laget på samme fabrikk med omtrent de samme råvarene, er nesten testvinner på lavt akrylamidinnhold. Det viser at det er store naturlige variasjoner og betydningen av ikke å se seg blind på én enkelt test. Målemetodene som brukes for å påvise akrylamid kan dessuten være upresise og påvirker testresultatene.

- Vi kan forsikre både Forbrukerrådet og alle pepperkakespisere at vi tar akrylamid på alvor, understreker Rønning.