Skip to main content

Produktspørsmål

Her finner du ofte stilte spørsmål angående våre produkter. Er det noe mer du lurer på, kontakt gjerne forbrukerservice på telefon 800 33 444 eller ved å benytte deg av vårt kontaktskjema

  • Hva er GDA-merking?

    Sætre har innført GDA-merking for å gjøre det enklere for forbrukerne å velge et balansert og næringsrikt kosthold ved å merke forpakningene med relevant informasjon om næringsinnhold.

    GDA står for Guideline Daily Amount og er en merkeordning for matvarer som viser matvarens prosentandel av energi, sukkerarter, fett og salt i forhold til et veiledende daglig inntak, en referanseverdi. Referanseverdiene for GDA er beregnet energi, sukkerarter, fett, mettede fettsyrer og natrium (salt), men også for proteiner, karbohydrater og kostfiber.
    - Ved en rask titt på produktet skal forbrukerne kunne se hvor mye av de enkelte næringsstoffene produktet inneholder per porsjon, samt hvor mye et menneske i gjennomsnitt bør spise sier Anders Högberg, fagsjef for helse og ernæring i Orkla.

    Det er frivillig å GDA-merke produktene, men flere næringsmiddelprodusenter har valgt å gjøre dette i tillegg til næringsdeklarasjon. I alle EU-land finnes det nå GDA-merkede produkter. - Den europeiske næringsmiddelindustrien har gjennomført undersøkelser som tyder på at forbrukerne i stadig større grad vil etterspørre enkel informasjon om hva ulike matvarer inneholder. Dette i tråd med at forbrukerne blir mer og mer opptatt av helse og ernæring, sier Högberg.

    Fakta:
    Referanseverdiene for GDA beregnes ut fra et daglig energiinntak på totalt 2000 kcal. De 2000 kcal er et energiinntak som en voksen kvinne bør spise i gjennomsnitt i løpet av en dag. Energi- og næringsverdinivåene kan være høyere eller lavere, avhengig av kjønn, alder og fysisk aktivitet.

    GDA for en voksen kvinne
    Energi; 2000 kcal
    Proteiner; 50 g
    Karbohydrater; 270 g
    - hvorav sukkerarter > 90 g
    Fett (totalt); > 70 g
    - hvorav mettet fett > 20 g
    Kostfiber; Minst 25 g

    Referanseverdiene for GDA baserer seg på Eurodiet nutrients population goals og er utarbeidet av en arbeidsgruppe på oppdrag av den europeiske næringsmiddelindustrien (CIAA).

    Linker:
    www.whatsinsideguide.com
    gda.claa.eu/asp/welcome.asp

  • Bruker Sætre prøvesmakere?

    Ja, vi har utvalgte testgrupper som prøvesmaker den daglige produksjonen for å kontrollere og sikre kvaliteten. Dessuten har vi produktutviklere som jobber med å finne frem til nye produkter. For å hjelpe seg har de blant annet testgrupper med forbrukere som prøvesmaker de nye kjeksene for å se om de vil passe markedet.

  • Hvordan jobber Sætre med kvalitets- og miljøspørsmål?

    Sætre har et kvalitetssikringssystem som følger ISO 9001. Vi følger også en kvalitetssikringspolitikk som heter: ”Vi skal levere beste kvalitet på produkter og tjenester til rett tid, til både kunder og medarbeidere.” I løpet av 2000 ble miljøsertifiseringen ISO 14001 innført. Miljøpolitikken til Sætre skal drives på en måte som minst mulig virker inn på miljøet. Dette følges opp ved f.eks. valg av emballasje.

  • Hva inneholder vegetabilsk fett?

    Vi bruker flere typer vegetabilske oljer i vår kjeksproduksjon. Fettypene vi bruker til Sætre kjeks er kakaofett, palmeolje, rapsolje, kokosolje, solsikkeolje og sheaolje. Hvilke typer olje som er i det enkelte produktet finner du i næringsdeklarasjonen på emballasjen. 

    Palmeolje

    Vi er i ferd med å fjerne palmeolje fra våre kjeksprodukter. Dette er et arbeid som har pågått i lang tid, men etter flere år med testing er det meste av palmeoljen nå fjernet fra produktene vi selv produserer. De av våre produkter som fortsatt inneholder palmeolje, inneholder palmeolje som er sertifisert av RSPO.

    I løpet av 2018 skal alle våre produkter være produsert uten palmeolje.

  • Hva er demerarasukker?

    Demerarasukker er en type sukker som opprinnelig vokser ved elven i Demerara i Guyana. Sukkeret er kjent for en gyllen farge, og for å være av høy kvalitet.

  • Hva betyr spor av..?

    ”Spor av peanøtter” betyr for eksempel at det er minimal risiko for at det under produksjon kan komme ingredienser fra andre typer kjeks. Vi skriver derfor dette på pakken for de som er veldig allergiske.

  • Produserer Sætre glutenfrie produkter?

    Nei, vi har per i dag ingen produkter som er glutenfrie.

  • Hva er historien bak navnet Marie kjeks?

    Det hele begynte i  1875 i England. Navnet Marie oppstod i forbindelse med bryllupet mellom prins Alfred, sønn av Englands dronning Victoria, og Marie som var datter av den russiske tsar Alexander.

    I forbindelse med denne begivenheten produserte den engelske biscuitfabrikken Peak Frans en egen brullupskjeks som de gav navnet Marie, etter tsarens datter.  Kjeksen ble en stor suksess og kort tid etter ble Mariekjeks produsert i flere andre land.

    Den kjente røde og hvite emballasjen med norske Marie kjeks så dagens lys allerede i 1900. Høsten 1938 kjøpte Sætre kjeksfabrikk på Vålerenga i Oslo en ny pakkemaskin for runde kjeks, og de første maskinpakkede Marie kjeks fra Sætre ble introdusert.

    Marie er betegnelsen på denne type kjeks, uansett fabrikat. Derfor kan alle kjeksprodusenter bruke dette navnet.

  • Inneholder kjeks fra Sætre transfett?

    Nei, Sætre har ingen kjeks som inneholder transfett. Allerede i 2001 startet Sætre arbeidet med å finne erstatninger for fett som inneholder transfettsyrer. Sætre anvender i dag ikke transfett i noen produkter. 

    Sætre jobber langsiktig for å kunne tilby sine konsumenter gode og sikre produkter av høy kvalitet. Selskapets produkter følger alle krav ift. lover og forskrifter.

    Vi holder oss også oppdatert på den nyeste forskningen. Ved tydelig indikasjon på at en ingrediens skal kunne ha negativ påvirkning, påbegynner Sætre arbeidet med å bytte ut ingrediensen.

    - Matsikkerhet er meget viktig for oss i Sætre. Vi arbeider kontinuerlig med å forbedre våre produkter og gjør aldri avkall på kvaliteten. Konsumenten skal alltid kunne stole på Sætre og våre produkter, sier Fredrik Strømmen, adm.dir Sætre.

    Forskere er fortsatt uenige om transfettets eventuelle negative effekter. I 2001 besluttet Sætre likevel å påbegynne arbeidet med å bytte ut fett som inneholdt transfettsyrer.

  • Helse og miljø

    Verner regnskogen

    Sætre bruker pr. i dag en blanding av raps, palmeolje og sheanøttolje i de fleste produktene sine. I enkelte produkter benyttes også olivenolje.De ulike oljene har forskjellige funksjonelle egenskaper, og det er behovet i hver enkelt resept som avgjør hvilken olje som brukes. Frem til nå har produktene vært merket med samlebetegnelsen vegetabilsk olje, men fremover endrer vi merkingen slik at det skal bli enklere for deg som forbruker å se hvilken vegetabilsk olje produktet inneholder.

    Sætre kjøper kun palmeolje fra leverandører som har forpliktet seg til å jobbe for bærekraftig palmeoljeproduksjon, og aktivt støtter opp om den internasjonalt anerkjente RSPO-ordningen for palmeolje. Vi ønsker ikke å kjøpe palmeolje som kommer fra nyavskoget regnskog, men per i dag finnes det dessverre ikke sporbarhet på palmeolje. Dette er et tema som vi er i tett dialog med våre leverandører om, og vi kan forsikre deg om at vi tar palmeoljeproblemstillingene på alvor.

    Orkla forplikter seg nå til å verne regnskogen gjennom en ny strategi for palmeolje.

    - Vi forplikter oss til å bryte forbindelsen mellom våre produkter og avskoging. Vi har en ambisjon om å bidra til å bevare regnskogen. Der det er mulig vil vi derfor erstatte palmeolje med alternativer som er bedre ut i fra et helse- og miljøperspektiv, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

    - Der det ikke er mulig å erstatte palmeoljen, har vi et mål om kun å kjøpe bærekraftig produsert palmeolje. All palmeolje som benyttes i produkter fra Orkla, skal være fullt sporbar til plantasjenivå og produsert etter bærekraftige prinsipper senest i 2017. For å oppnå dette vil vi stille strenge krav til våre leverandører og benytte relevante sertifiseringsordninger, sier Mageli.

Til toppen ^