Vår historie

1883

De 15. september 1883 ble ”A/S Sætre Kjeksfabrik” startet av Hans Otto Røhr på Sætre gård i Heggedal. Røhr tegnet og bygget bakerimaskinene selv. Noen år etter brant den lille fabrikken ned, og Røhr importerte deretter bakerimaskiner fra England, som var ledende på kjeksproduksjon den gangen.

1900

1900: Marie-kjeks lanseres.

1907

På denne tiden var kjeksfabrikkene sterkt utsatt for brann på grunn av alt melstøvet og den konstante varmen. I 1907 ble Sætre kjeksfabrikk igjen totalskadet av brann. Etter brannen valgte Sætre å flytte kjeksfabrikken til Kristiania. I 1908 ble den første kjeksen sendt ut fra den nye moderne kjeksfabrikken i Østerdalsgaten, og fabrikkens 40 ansatte sørget for at kjeks ble stadig vanligere i de norske hjem.

1909

Sætre-hanen ser dagens lys.

1912

Gullvafler lanseres.

1916

Sætre-fabrikken lager knekkebrød for første gang.

1920

Mange av kjeksene vi kjenner i dag ble til i 1920-årene. Både Cream Cracker, assorterte smørbrødkjeks (i dag Sætres Beste), Kaptein, Digestive og Start ble til i dette årtiet.

1926

I 1926 fusjonerte Sætre med sine argeste norske konkurrenter (Lorentz Erbe & Sønn i Trondheim, von Erpecom i Bergen, Drammen Kjeksfabrikk i Drammen og Fr. Meyer i Oslo), og ble reetablert som Norges ledende kjeksfabrikk.

1933

Bokstavkjeks lanseres.

1943-1945

Det var vanskelig å få tak i råvarer under krigen. Sætre forsøkte å lage kjeks med lite fett og sukker, men når rasjonaliseringen ble strammet til var det kun knekkebrød og enkelte smørbrødkjeks som kunne lages på fabrikken.

1946

Kornmo lanseres.

1954

Gjende lanseres.

1956

Fra å tilby 325 produkter i sortimentet, effektiviserte kjeksfabrikken og reduserte sortimentet til 26 varianter.

1967

All kjeksproduksjonen ble samlet i den nye fabrikken i Kornmoveien 1 på Kolbotn. Flere ganger på 70- og 80-tallet måtte lokalene utvides for at Sætre skulle møte den økte etterspørselen av kjeks.

1984

Safari lanseres.

1991

Bixit lanseres. Sætre ble samtidig en del av kjeksvirksomheten i Orkla.

1994

Ballerina lanseres.

2000

2000: produksjonen flyttes fra Kolbotn til Kungälv i Sverige.

2002

2002: Café Bakeriet lanseres.

2016

i 2013 ble Sætre AS slått sammen med KiMs Norge og Nidar. De tre tidligere godteri-, kjeks- og snacksselskapene utgjør i dag selskapet Orkla Confectionery & Snacks Norge.

1883

De 15. september 1883 ble ”A/S Sætre Kjeksfabrik” startet av Hans Otto Røhr på Sætre gård i Heggedal. Røhr tegnet og bygget bakerimaskinene selv. Noen år etter brant den lille fabrikken ned, og Røhr importerte deretter bakerimaskiner fra England, som var ledende på kjeksproduksjon den gangen.

1900

1900: Marie-kjeks lanseres.

1907

På denne tiden var kjeksfabrikkene sterkt utsatt for brann på grunn av alt melstøvet og den konstante varmen. I 1907 ble Sætre kjeksfabrikk igjen totalskadet av brann. Etter brannen valgte Sætre å flytte kjeksfabrikken til Kristiania. I 1908 ble den første kjeksen sendt ut fra den nye moderne kjeksfabrikken i Østerdalsgaten, og fabrikkens 40 ansatte sørget for at kjeks ble stadig vanligere i de norske hjem.

1909

Sætre-hanen ser dagens lys.

1912

Gullvafler lanseres.

1916

Sætre-fabrikken lager knekkebrød for første gang.

1920

Mange av kjeksene vi kjenner i dag ble til i 1920-årene. Både Cream Cracker, assorterte smørbrødkjeks (i dag Sætres Beste), Kaptein, Digestive og Start ble til i dette årtiet.

1926

I 1926 fusjonerte Sætre med sine argeste norske konkurrenter (Lorentz Erbe & Sønn i Trondheim, von Erpecom i Bergen, Drammen Kjeksfabrikk i Drammen og Fr. Meyer i Oslo), og ble reetablert som Norges ledende kjeksfabrikk.

1933

Bokstavkjeks lanseres.

1943-1945

Det var vanskelig å få tak i råvarer under krigen. Sætre forsøkte å lage kjeks med lite fett og sukker, men når rasjonaliseringen ble strammet til var det kun knekkebrød og enkelte smørbrødkjeks som kunne lages på fabrikken.

1946

Kornmo lanseres.

1954

Gjende lanseres.

1956

Fra å tilby 325 produkter i sortimentet, effektiviserte kjeksfabrikken og reduserte sortimentet til 26 varianter.

1967

All kjeksproduksjonen ble samlet i den nye fabrikken i Kornmoveien 1 på Kolbotn. Flere ganger på 70- og 80-tallet måtte lokalene utvides for at Sætre skulle møte den økte etterspørselen av kjeks.

1984

Safari lanseres.

1991

Bixit lanseres. Sætre ble samtidig en del av kjeksvirksomheten i Orkla.

1994

Ballerina lanseres.

2000

2000: produksjonen flyttes fra Kolbotn til Kungälv i Sverige.

2002

2002: Café Bakeriet lanseres.

2016

i 2013 ble Sætre AS slått sammen med KiMs Norge og Nidar. De tre tidligere godteri-, kjeks- og snacksselskapene utgjør i dag selskapet Orkla Confectionery & Snacks Norge.