SPØRSMÅL OG SVAR

Hvorfor må dere tilsette så mye salt i kjeksen deres?

I Sætre er vi opptatt av å begrense mengden salt, og vi har i løpet av de siste årene fjernet flere tonn salt i våre produkter. En stor del av saltet i våre kjeks kommer fra bakepulveret, som må tilsettes når man skal lage porøse kjeks. Bakepulver inneholder naturlig natrium, og dette utgjør en høy andel av saltinnholdet som står oppført i næringstabellen på alle våre produkter.

Inneholder kjeks fra Sætre akrylamid?

Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning og ved produksjonsprosesser over 120 ºC, når man baker, friterer, steker eller griller. Dette gjelder spesielt for stivelsesrike produkter som er laget av potet eller korn. Kjeks er i denne kategorien, og vi jobber derfor aktivt med å holde akrylamidnivået lavt. Sætres kjeks og knekkebrød ligger under de anbefalte grenseverdiene som er satt for akrylamid, og det er derfor ingen grunn til å være bekymret for akrylamidfaren når du spiser kjeks fra Sætre.

Hvilke produkter er vegetariske og/eller veganvennlige?

Alle Sætres produkter er egnet for lacto ovo vegetarianere. Alle våre kjeks som inneholder sjokolade, samt Figurbakte pepperkaker og alle Ballerina-varianter inneholder melk og egg.

Produserer Sætre glutenfrie produkter?

Nei, våre produkter inneholder gluten. Se allergentabell her.

Hvilke allergener inneholder Sætre kjeks?

Dette varierer fra produkt til produkt. Alle allergener er uthevet på baksiden av emballasjen. I tillegg finner du også oversikt over hvilke allergener de ulike produktene våre inneholder i vår allergentabell her.

Bruker dere GMO i Sætre kjeks?

Nei, vi bruker ikke genmodifiserte ingredienser i våre produkter. Vi krever at våre underleverandører ikke har genmodifiserte organismer (GMO) i sine produkter.

Inneholder kjeks fra Sætre transfett?

Nei, Sætre har ingen kjeks som inneholder transfett.

Er det palmeolje i Sætre-kjeksene?

I Sætre har vi gjort et stort arbeid med å fjerne palmeoljen i våre produkter. I dag er de fleste av våre kjeks palmeoljefrie. I dag er det kun Safari som inneholder palmeolje. Vi arbeider med å finne palmeoljefrie løsninger også for dette produktet, men dette er et utfordrende arbeid som tar tid.

Vi ønsker ikke å kjøpe palmeolje som kommer fra ny-avskoget regnskog, og kjøper derfor kun sertifisert palmeolje. Vi kjøper kun palmeolje fra leverandører som har forpliktet seg til å jobbe for bærekraftig palmeoljeproduksjon, og aktivt støtter opp om den internasjonalt anerkjente RSPO-ordningen.

Kan jeg bestille produktene deres på nett?

Sætre kjeks har ingen egen nettbutikk, men det finnes en rekke nettbutikker som selger våre produkter. Blant annet Kolonial.no.

Hvorfor har flere kjeksprodusenter Mariekjeks?

Marie er betegnelsen på en spesiell type kjeks, uansett fabrikat. Derfor kan alle kjeksprodusenter bruke dette navnet. Mariekjeks ble for første gang laget i 1875 i England. Navnet Marie oppstod i forbindelse med bryllupet mellom prins Alfred, sønn av Englands dronning Victoria, og Maria som var datter av den russiske tsar Alexander. I forbindelse med denne begivenheten produserte den engelske biscuitfabrikken Peak Frans en egen bryllupskjeks som de gav navnet Marie, etter tsarens datter. Kjeksen ble en stor suksess og kort tid etter ble Mariekjeks produsert i flere andre land. Sætres Mariekjeks ble for første gang produsert i 1900.

Hvorfor har Kaptein kjeks bare tre striper?

Kaptein-kjeksen ble lansert i 1925. Den gang hadde Kaptein-pakken tre striper, og arkivene våre forteller dessverre ikke hvorfor antallet striper den gang ble tre, og ikke fire, som uniformsreglene for Kaptein tilsier. Antall striper på kjeksens emballasje er ikke endret i årenes løp, og det er derfor dagens emballasje fortsatt har tre striper.

Er alle bokstavene med i Bokstavkjeks?

For at man skal kunne skrive ord med bokstavene i Bokstavkjeks har vi valgt å ha flest av de bokstavene som blir mest brukt i det norske språket. Bokstaver som A, E og R er de aller vanligste og pakken inneholder derfor flest av dem. Dessverre kan vi ikke garantere at hele alfabetet er representert i hver pakke, da produksjonen styres maskinelt og ikke ved manuell sortering av hver bokstav.

Hvorfor er det et reinsdyr på Gjendekjeksen?

Gjende ble lansert i 1954, og har fått navnet sitt etter Gjendesjøen i Jotunheimen. Reinsdyret på kjeksen har Gjende fått etter inspirasjon fra Henrik Ibsens teaterstykke Peer Gynt. Reinsdyr er et vanlig skue ved Gjendesjøen, og der Peer Gynt utspiller seg.

Hvorfor er det en hane i Sætre-logoen?

Våre arkiver forteller derfor ikke noe om hvorfor det er en hane i logoen til Sætre, men vi vet at hanen har vært med Sætre i over 100 år. De fleste teoriene hvorfor hane ble valgt som symbol for Sætre Kjeksfabrik tror at man ønsket at Sætre skulle bli forbundet med noe som var vitalt, sterkt og klart, noe hanen stod for den gang Sætre ble opprettet. Hanen ble opprinnelig laget av den kjente Nordlandsmaleren Thorolf Holmboe, som levde fra 1866-1935. Tegneren Enevold Thømt ga hanen en strammere utforming rundt 1914. Hanen er fortsatt en viktig del av Sætres historie.

Hva sponser Sætre?

Vi får svært mange henvendelser om sponsing, og må dessverre si nei til de aller fleste. Dersom du likevel ønsker å søke om sponsing må du sende inn en søknad via vår forbrukerservice.

Hvorfor blir noen produkter tatt ut av hyllene?

Sætre har laget hundrevis av forskjellige kjeks i siden Sætre Kjeksfabrikk ble til på slutten av 1800-tallet. Dessverre er det ikke plass til alle i butikkhyllene, og kjeksvarianter med lavt salg må ofte vike plass når nye kjeksvarianter kommer inn.

Hvor lages Sætre kjeks?

Sætre kjeks ble opprinnelig laget på Kolbotn i Norge, men i 2000 ble hele Orklas kjeksproduksjon til det nordiske markedet samlet hos vårt svenske søsterselskap Göteborgs Kex. De fleste Sætre kjeks lages derfor på vår kjeksfabrikk i Kungälv utenfor Göteborg i Sverige. Enkelte av våre kjeks lages på oppdrag hos andre produsenter.

Hvor i utlandet kan jeg få tak i Sætre kjeks?

Sætre kjeks selges kun i Norge. Vårt søsterselskap Göteborgs Kex lager noen av de samme produktene for det svenske og finske markedet, da under svenske og finske merkenavn. Dersom du ønsker å kjøpe Sætre kjeks fra utlandet, kan vi anbefale norskmat.com, som er en nettbutikk som selger og sender produkter til utlandet.

Hvorfor bruker dere plastemballasje?

All produksjon hos Sætre er underlagt strenge krav til kvalitet, fra råvare til ferdig produkt, for at de produktene du kjøper fra Sætre, skal ha god smak og høy kvalitet. Kjeks er sårbare produkter som ikke tåler hard belastning, og forpakningen skal derfor hjelpe til å holde produktet ferskt, og beskytte produktet på vei til butikk.

I tillegg til at emballasjen skal beskytte produktet og være næringsmiddelvennlig, tar vi også hensyn til at vi ikke belaster miljøet mer enn nødvendig. Vi forsøker derfor å unngå dobbel emballasje, samt å velge emballasje som kan gjenvinnes til våre produkter.

For sjokolade, kjeks og andre matvarer som inneholder fett, er plast den best egnede emballasjen. Papiremballasje er dessverre ikke egnet til oppbevaring av sjokolade og kjeks fordi denne typen produkter vil harskne etter kort tid dersom de kun er beskyttet av papir. For våre produkter er det derfor et bedre miljøvalg å benytte ren plast. Da kan vi benytte så tynn emballasje som mulig, og emballasje som kan gjenvinnes med plastavfallet.

Hvordan skal emballasjen på kjeks og knekkebrødproduktene deres resirkuleres?

Alle våre produkter er merket med informasjon om hvordan de skal resirkuleres. All vår plastemballasje sorteres med plastavfallet og kartongemballasjen sorteres med papp/papir. Følg plikt og rammene på emballasjen om du er i tvil.

Hvorfor bruker dere plastemballasje?

All emballasjen vi bruker til Sætres produkter er godkjent til bruk på næringsmidler. Plasten er nøye utvalgt, og den er trygg å bruke i kombinasjon med mat. Plastemballasjen inneholder ikke bisphenol A eller ftalater.

Hvorfor inneholder ikke Sætres pepperkaker pepper?

Vi bruker ikke pepper i Sætres pepperkaker, men en krydderblanding bestående av kanel, ingefær og nellik. Det er mange ulike krydderslag i pepperkaker, og trolig ble pepper brukt som et samlebegrep i gamle dager. Fram til rundt 1900 var det ofte pepper i pepperkakedeigene, men nå er det ikke lenger like vanlig. I dag er det kryddernelliken som sørger for den pepperaktige smaken og som også gir litt hete i produktet.

Hva betyr det at dere bruker informasjonskapsler på nettsiden?

saetre.no bruker informasjonskapsler, også kalt cookies, for å forbedre nettstedet vårt og gjøre vår digitale kommunikasjon mer relevant for deg som mottakere. De norske Orkla-selskapene, hvor Sætre inngår, deler ansvaret for behandlingen av personopplysningene dine. Vi behandler dem på en sikker måte, og på orkla.no kan du lese mer om hvordan informasjonen brukes.