VÅR HISTORIE
1883
1900
Ved starten av et nytt århundre kom en ekte klassiker til verden – Marie-kjeksen. En enkel, sprø og mild kjeks som raskt fant veien inn i både hverdagskaffen og barnebursdagen. Over hundre år senere er hun fortsatt like elsket – et bevis på at det enkle ofte er det aller beste.
1907
Det var ikke bare ovnene som gikk varme på den tiden – i 1907 tok flammene hele kjeksfabrikken. Men Sætre lot seg ikke stoppe. Fabrikken ble bygget opp igjen i Kristiania, og året etter trillet de første kjeksene ut av den splitter nye, moderne fabrikken. Med 40 standhaftige ansatte og mye pågangsmot ble Sætre-kjeks snart fast inventar i norske kjøkkenskap.
1909
Midt i all gjenoppbyggingen fikk Sætre også et nytt ansikt – eller rettere sagt, en stolt hane. Hanen ble symbolet på Sætre: trofast, folkekjær og alltid klar for ulike anledninger . Siden den gang har han stått på pakningene som et lite nikk til tradisjon, kvalitet og godt humør.
1912
I 1912 kom Gullvafler – sprø, gyldne og uimotståelige helt fra starten. Med sitt delikate mønster og milde smak ble de raskt en favoritt til kaffekosen. Over hundre år senere glitrer de fortsatt på fatet – et lite stykke gull i hverdagen.
1916
Midt i en tid da folk trengte mat som holdt seg lenge, kastet Sætre seg ut i noe nytt – knekkebrød! Sprøtt, sunt og skikkelig norsk. Det ble starten på en tradisjon som har vart i generasjoner, og et bevis på at Sætre kan mer enn bare søtt.
1920
1920-tallet var tiåret da Sætre virkelig fant kjeksformen. Cream Cracker, Kaptein, Digestive og flere andre klassikere så dagens lys – mange av dem finnes fortsatt i butikkhyllene i dag. Det var starten på et kjeksunivers som har fulgt nordmenn gjennom generasjoner, til alt fra selskap til turkos.
1926
I 1926 slo Sætre seg sammen med sine hardeste konkurrenter (Lorentz Erbe & Sønn i Trondheim, von Erpecom i Bergen, Drammen Kjeksfabrikk i Drammen og Fr. Meyer i Oslo) – og slik ble Norges ledende kjeksfabrikk født. Kjeksentusiaster fra hele landet samlet krefter, oppskrifter og erfaring. Resultatet? Et kjeksrike som strakte seg fra Bergen til Oslo – med Sætre-hanen i spissen.
1933
I 1933 ble det endelig lov å leke med maten – Bokstavkjeks så dagens lys! Sprø små bokstaver som både smaker godt og lærer bort alfabetet underveis. En kjeks som har gjort både store og små glad i generasjoner – én bokstav av gangen.
1943-1945
Under krigen var det ikke lett å drive kjeksfabrikk – sukker og fett var mangelvare, og kreativiteten måtte fram. Sætre prøvde seg på magrere kjeksvarianter, men etter hvert ble det bare knekkebrød og noen få smørbrødkjeks igjen på rullene. Selv i tøffe tider holdt hanen seg på beina – klar for bedre dager.
1946
Etter krigen kom Kornmo – lyse tider i kjeksform. Sprø, milde og laget med korn som ga både smak og substans. Kornmo ble raskt en folkefavoritt, like god til ost som til en kopp kaffe. En ekte hverdagshelt – enkel, ekte og trofast som Sætre selv.
1954
I 1954 kom en ny turkamerat til verden – Gjende! Den lille, søte kjeksen ble raskt fast følge i sekken på tur og på kjøkkenbordet hjemme. Like enkel som naturen selv, og like elsket i dag som den gang – et lite stykke norsk folkesjel i kjeksform.
1956
På midten av 50-tallet fikk Sætre seg en real opprydding. Fra hele 325 produkter ble sortimentet trimmet ned til bare 26 – de aller beste fikk bli med videre. Resultatet ble en enklere, smartere og sterkere kjeksfamilie, med kvalitet foran kvantitet.
1967
I 1967 fikk Sætre et nytt hjem – en splitter ny kjeksfabrikk i Kornmoveien 1 på Kolbotn. Her samlet man all produksjon under ett tak, og det ble fort klart at nordmenns kjærlighet til kjeks bare vokste. På 70- og 80-tallet måtte fabrikken stadig bygges ut – for kjeks, det skulle det være nok av!
1984
I 1984 tok Sætre smaksløkene med på eventyr – Safari ble lansert! Den sprø, sjokoladekjeksen ble raskt en favoritt blant både små og store oppdagere. En ekte 80-tallsklassiker som fortsatt er med, til kaffekoppen eller på tur – like morsom, sprø og uredd som da den kom.
1991
I 1991 kom energien fra Sætre i ny drakt – Bixit så dagens lys! En kjeks for folk i farta, full av korn, kraft og kjærlighet. Samme år ble Sætre en del av Orkla-familien, og sammen tok de norske kjeksfavoritter inn i en ny tid – med både tradisjon og tempo i behold.
1994
I 1994 danset Ballerina inn på markedet – en leken kjeks med myk sjokoladekrem og sprø kjeksringer. Den traff både små og store hjerter med en gang, og ble raskt en klassiker i godteskuffen. En søt liten påminnelse om at livet blir bedre når man unner seg noe godt.
2000
Ved årtusenskiftet pakket Sætre ovnene og flyttet produksjonen til Kungälv i Sverige. Kjeksene ble fortsatt bakt med samme gode oppskrifter – bare i nye omgivelser. Hanen ble med på lasset, selvfølgelig – for ekte Sætre-kjeks kjenner man igjen uansett hvor de bakes.
2002
I 2002 ble det tid for noe litt mer sofistikert – Café Bakeriet kom på banen. Kjeks med inspirasjon fra kaféverden, perfekte til en god kopp kaffe og et lite pusterom i hverdagen. Litt mer voksen, men fortsatt 100 % Sætre – ujålete nytelse, rett fra kjekshjertet.
2013
I 2013 ble tre norske favoritter slått sammen under samme tak – Sætre, KiMs og Nidar. Kjeks, snacks og godteri samlet i én stor familie: Orkla Snacks Norge. Sammen sørger de for at folk over hele landet fortsatt kan kose seg – uansett anledning.