KJEKS GJENNOM TIDENDE

KJEKS GJENNOM TIDENDE

KJEKS GJENNOM TIDENDE

I gamle dager var små tørre kaker et luksusprodukt som ble servert til kaffe, te, sjokolade og vin i Europa fra 1700-tallet. England var den industrielle revolusjonens hjemland. Akkurat som de fleste industrivarer har også kjeksen sitt opphav der. Kjeksbakemaskiner, kunnskaper og ideer kom derfra, men hvete fra Amerika var en forutsetning for den industrielle produksjonen av kjeks. Det norske ordet kjeks kommer fra det engelske ordet cakes.

Frem til 1940 ble kjeks solgt både i løsvekt og i pakker. Den gangen hadde kjeks en sentral plassering på kjøpmannens disk i pene bokser og kurver side om side med fine glasskrukker fylt med blant annet peppermynte og drops.

Historie fabrikk

Da kjeksen ble solgt i løsvekt, var kjeksens design viktig. Så viktig at kunstneren Theodor Kittelsen ble engasjert for å designe kjeks. I 1909 designet han en kjeks for Sætre som fikk navnet Eventyr. Han laget også flere motiver som ble registrert som varemerker, men den opprinnelige Eventyr-kjeksen fikk dessverre kort levetid.

Etter hvert ble kjeksen innpakket, for å forlenge holdbarheten og friste kjøperne. Blikkbokser og papir var de første emballasjematerialene. Rundt 1914 ble sanitær produksjon ekstra viktig, og Sætres ompakninger sikret en særlig hygienisk og holdbar kjeks.